Autódaru - Kranservice Zrt.

Autódaru a teraszon

A múlt évet egy speciális autódarus emelési igény kivitelezésével zártuk. Egy belvárosi építkezésen felmerült egy általános építőipari igény, a mélyalapozást végző munkagépeket szerették volna kiemeltetni a munkagödörből, feladatuk elvégzése után. Szakembereink -mint mindig-  kiérkeztek a feladat helyszínére és ott szembesültek a ténnyel, hogy a régi épület főfalait megtartva, az épületen belül 4-5 szintnyi garázsszint épül, a kiemelendő gépek 15-18m mélységben vannak, úgy, hogy a megmaradó épületrészek és a munkagödör között mindössze egy utólag, ideiglenesen épített vasbeton monolitszerkezet, „terasz” áll csak rendelkezésre egy autódaru kitalpalására, emelési pozícióba állításra. Ez a terasz azonban mind méretében, kialakításában komoly kétségeket okozott szakembereink számára annak eldöntésében, hogy teherbírásában, az emelés során fellépő komoly dinamikus terheléseket képes lesz vajon ez a szerkezet elviselni.

18 tonna volt a mélyalapozó lánctalpas talajfúrógép emelési tömege, ehhez kellett egy megfelelő teherbírású autódarut kiválasztanunk, ami méreteiben elfér az igen kis méretű teraszon, úgy, hogy a kiemelt gépet maga mellé le is tudja helyezni a talajszintre. Sikerült végül kiválasztani azt az 55to. autódaru kategóriát, ami szinte centiméterre fért csak el a teraszon, továbbá az adott emelési távolságon biztonsági szempontokkal is kalkulálva hajszálpontosan a szükséges emelőkapacitást tudja.

Az emelési feladat felelős elvállalásához szükségünk volt kézzelfogható biztosítékra ahhoz, hogy a százmilliós értékű autódaruval ráhajtsunk a rendelkezésre álló műtárgyra. A terasz tervezését, kivitelezését jóváhagyó statikus szakember írásos nyilatkozatát kértük a kérdés eldöntésére, illetve felelős állásfoglalására. Ilyen esetben mindig megadjuk a munkavégzés során fellépő statikus és dinamikus terhelési értékeket, amelyet a statikus össze tud vetni az adott építmény műszaki dimenzióival.

A számítások arra vezettek, hogy a műtárgy képes elviselni a munkavégzés során fellépő valamennyi terhelést, engedélyt kaptunk az autódaruval való ráhajtásra és az onnan való emelési munka elvégzésére.

Maga a munkavégzés gond nélkül lezajlott az azt megelőző gondos műszaki előkészítés magabiztosságával. Végül a megbízónk egy másik, kisebb tömegű munkagépet is kiemeltetett velünk.

Az adott eset talán jól érzékelteti, mennyire nagy a jelentősége annak a gyakorlatunknak, hogy minden autódarus emelési igényt alaposan meg kell vizsgálni, végig kell gondolni kell minden feltételesen előforduló részletet, ami adott esetben alapjaiban akadályozhatja meg a munka sikeres elvégzését, végletes esetben komoly káresemények bekövetkezését.

image
image
image
Call Now Button